Чи варто встановлювати автономне опалення

Постійне зростання ціни на централізоване опалення та його незадовільна якість примушують мешканців міст шукати альтернативні способи обігріву житла. Сьогодні поговоримо про перехід на автономне опалення: що це таке, в чому переваги такого рішення та чи взагалі реально отримати дозвіл самостійно обігрівати власну квартиру або будинок.

Чи варто встановлювати автономне опалення

Що таке автономне опалення та його різновиди

Відразу зазначимо, що коли мова йде про автономне опалення, говорять про підключення до окремої котельні всього будинку. Тобто, це опалення будинку, яке працює автономно від централізованого міського.

Якщо ж ми говоримо про встановлення незалежної опалювальної системи в конкретній квартирі — таке опалення коректно називати індивідуальним. Проте, процедура відключення від централізованого опалення є аналогічною і для створення автономної системи подачі тепла, і для створення індивідуальної.

У результаті переходу на автономне опалення, будинок чи квартира перестають споживати тепло від міської котельні. Натомість встановлюється альтернативна система теплопостачання, роль якої зазвичай виконує котел. Від палива, яке використовується для створення тепла, буде залежати тип опалення:

✓ газовий;
✓ електричний;
✓ твердопаливний.
Зазвичай носієм автономного опалення в будинку є вода, яка подається у нагрітому вигляді в батареї. Проте все частіше зустрічаються електричні батареї, які працюють без котла та просто нагрівають повітря. Ще рідше основним джерелом тепла виступає кондиціонер.

Плюси та мінуси індивідуального опалення

Існують очевидні та неочевидні переваги відмови від централізованого опалення:

  • Ви можете вмикати тепло тоді, коли холодно вам, незалежно від загального графіка.
  • ✓ Можете контролювати температуру повітря в приміщенні, орієнтуючись на власні побажання, фізіологічні особливості.
  • ✓ Індивідуальне електричне опалення виключає необхідність сплачувати обігрів під’їзду, втрати тепла під час транспортування носія.
  • Ви сплачуєте лише за фактично отриману послугу. Наприклад, при централізованому опаленні у квартирі може бути холодно через аварію впродовж 2 тижнів, проте рахунок все одно прийде згідно з тарифом.
  • Витрати на встановлення приватного опалення швидко окупаються — приблизний термін окупності складає 2,5 роки.
Плюси та мінуси індивідуального опалення

Серед недоліків ідеї — складність оформлення документів та достатньо високі первісні витрати. Так, для встановлення газового котла без заміни батарей доведеться витратити близько 30 000 гривень, половину з яких становить вартість придбання обладнання.

Чи можна самостійно перейти на автономне опалення у квартирі

На жаль, це складно. Закон України «Про житлово-комунальні послуги» визначає наступне:

Власник квартири чи нежитлового приміщення в багатоквартирному будинку має право перейти на індивідуальне опалення в тому випадку, якщо на момент подання запиту понад 50 % його сусідів уже зробили такий крок.
Якщо власними котлами користується менш як 50 % мешканців будинку, варто звернутися до сусідів та провести загальні збори для погодження плану переходу всього будинку на автономну систему опалення.
Влаштовувати автономне опалення у власній квартирі людина має власними коштами та силами, проте може й надалі використовувати труби та батареї, які наразі встановлені в її квартирі.
Звернення на відключення важливо подати в період між опалювальними сезонами та не пізніше 1 вересня.
Чи можна самостійно перейти на автономне опалення у квартирі

Тому спочатку радимо звернутися до домоправителя та поцікавитися, скільки квартир уже відключені від централізованого «котла», а далі вже діяти, зважаючи на наявну ситуацію. Додатково враховуйте, що перейти на газове опалення не вдасться, якщо ви проживаєте в 10-поверховому будинку і вище. Газифікація таких будівель заборонена правилами безпеки.

Заборонене й самовільне відключення від централізованої системи. Така дія може призвести до небезпечних аварій та смертей. Тому обов’язково погоджуйте кожен свій крок з державними органами.

Які дозволи необхідні для підключення індивідуального опалення

Отже, якщо ви бажаєте змінити систему подачі тепла та гарячої води у власній квартирі, дотримуйтесь інструкції:

1. Проведіть збори мешканців будинку та погодьте, що ви всі або ж частина власників квартир бажаєте відключитися від ЦО.
2. Складіть протокол засідання, закріпіть рішення підписами кожного власника.
3. Сформуйте заявку та подайте її разом із протоколом засідання до органів місцевого самоврядування — ЦНАП.
4. Очікуйте, поки компетентні органи розглянуть ваше прохання та перевірять можливість реалізації переходу вашого будинку на автономне опалення. Вам можуть відмовити, якщо відключення не є можливим із тих чи інших технічних причин, особливостей інженерних конструкцій. У будь-якому випадку вам мають надати компетентне пояснення причин відмови.
5. Розробіть проєкт реконструкції плану подачі тепла у квартиру, а також плану встановлення нової системи — газової чи водяної. Для цього обов’язково зверніться до спеціалістів, аби вони підготували коректний та безпечний план, від цього залежить ймовірність успіху у державних органах.
6. Дочекайтесь, поки представники органу, який відповідає за роботу ЦО, проведуть відключення вашої квартири. Підтвердженням цього факту є спеціальний Акт, після отримання якого ви перестанете отримувати платіжки.
7. Зверніться в компанію, яка займається встановленням автономного опалення та погодьте всі деталі: різновид котла, його розміщення, можливість підключення до наявних умов.
8. Якщо встановлюєте газовий котел, дочекайтесь закінчення робіт будівельною компанією та запросіть державні служби для перевірки дотримання норм газопостачання після проведеної реконструкції та правильності підключення вашого котла — за результатами перевірки вам мають надати відповідний акт.
9. Також при встановленні газового котла необхідно отримати Акт обстеження димоходу.

* Купуючи котел, не забудьте підписати із продавцем чи представниками виробника договір про сервісне обслуговування.

Обслуговування газового котла

Як перейти на автономне опалення в багатоквартирному будинку

Якщо ви проживаєте в багатоповерхівці та всі ваші сусіди також втомилися від високих тарифів на тепло, ви можете разом перейти на автономне опалення. Процедура такого переходу аналогічна тій, що ми детально розписали вище: ви підписуєте протокол та подаєте заявку в ЦНАП; після отримання згоди виконавчих органів, залишиться погодити деталі:

Де саме буде встановлено котел? Можливе розміщення в підвальних приміщеннях, на даху, або в прибудовах.
Хто буде відповідати за роботу автономного опалення? Потрібен працівник, який буде запускати опалення та контролювати температуру повітря у квартирах мешканців.
Який саме тип котла найкраще обрати? Важливо проконсультуватися з фахівцями, які проведуть оцінювання будинку, його інженерних конструкцій, електропостачання та допоможуть підібрати новий вид подачі тепла та гарячої води.
Скільки коштуватиме переобладнання? Приблизний кошторис також допоможуть скласти фахівці, які проводять оцінювання та надалі будуть займатися встановленням і підключенням котла.

Далі лишиться скласти план переобладнання та погодити його з відповідальними службами, провести основні роботи та насолоджуватися результатом. Головне, почати процедуру заздалегідь — бо якщо виявиться, що в будинку потрібно замінити труби та радіатори, це займе декілька місяців, а важливо встигнути з підключенням автономного опалення до початку похолодань.

Якщо бажаєте зробити все швидко, якісно, надійно та з гарантією — звертайтеся до фахівців RBK Kronos. Ми багато років допомагаємо містянам робити своє житло затишним та теплим, а наші проєкти переобладнання квартир і будинків під ключ часто включають перехід на автономне опалення.

Залишилися питання чи потрібна консультація?

Залиште свої дані прямо зараз, і ми вам перетелефонуємо.




    Telegram
    Viber
    Messenger
    Instagram